27
kwi

Dieta małego geniusza

Olej rzepakowy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie oraz rozwój mózgu i jest szczególnie zalecany w okresie jego intensywnego rozwoju, który przypada na trzeci trymestr ciąży do 18 miesiąca po urodzeniu. Niedobory kwasów omega-3 w tym czasie, mogą prowadzić do nieodwracalnych zmian w układzie nerwowym.

Dysleksja, dysgrafia, nadpobudliwość ruchowa – to wszystko skutki niedoborów kwasów omega-3. Wiele kobiet w ciąży odmawia sobie tłuszczów z obawy przed nadwagą. To niewybaczalny błąd. Dla prawidłowego rozwoju mózgu konieczne jest dostateczne zaopatrzenie go między innymi w kwasy tłuszczowe omega-3, Bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego, z którego powstaje kwas omega-3, jest olej rzepakowy. Cennym źródłem kwasu omega-3 są też ryby.

Unikanie wszystkich tłuszczów to także grzech główny początkujących mam, które w ten sposób chcą uchronić swoje pociechy przed nadwagą. Aby intelekt Twojego malucha rozwijał się prawidłowo, nie może zabraknąć w jego diecie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Ich bogatym źródłem są ryby oraz olej rzepakowy.

Olej rzepakowy jest ważnym elementem jedzenia dla Ciebie i Twojego dziecka. Zasady żywienia niemowląt opracowane przez Centrum Zdrowia oraz Instytut Matki i Dziecka pozwalają wprowadzić olej rzepakowy do żywienia niemowląt już od szóstego miesiąca, czyli w momencie wprowadzenia pierwszych pokarmów poza mlekiem matki.

Dodaj komentarz