26
kwi

Mniejsze ryzyko nowotworów ?

Najnowsze badania potwierdziły, że używanie oleju rzepakowego w kuchni zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.
Olej rzepakowy jest idealny w profilaktyce nowotworowej, ponieważ zawiera optymalny stosunek poziomu kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. W oleju rzepakowym relacja ta jest wyjątkowo korzystna, bo wynosi 2:1. Dla oliwy z oliwek wynosi ona 9:1, a dla oleju słonecznikowego 136:1. Nie istnieje olej roślinny, który miałby korzystniejszą relację obu kwasów, niż olej rzepakowy.

Ale to nie wszystkie argumenty przemawiające za rolą oleju rzepakowego w profilaktyce nowotworów. Badania pokazują, że u osób spożywających olej rzepakowy występuje mniej szkodliwych promutagennych związków niż u osób używających oleju słonecznikowego. Dowiedziono także, że osoby, które używają oleju rzepakowego w codziennej diecie, są w mniejszym stopniu narażone na nowotwory niż osoby stosujące oleje utwardzone i olej kukurydziany.

Olej rzepakowy może być więc cennym, żywieniowym narzędziem w profilaktyce nowotworów.

Dodaj komentarz