O programie

Celem programu edukacyjnego „Doceń olej rzepakowy” jest zaprezentowanie właściwości oleju rzepakowego oraz przekazanie informacji, jak dobrać składniki diety, aby wpływała ona jak najkorzystniej na nasze zdrowie. Tłuszcze pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie, a rodzaj tłuszczu, który spożywamy, jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia. Wiemy już, że tłuszcze roślinne są dla organizmu człowieka bardziej wartościowe od zwierzęcych. Ale który olej roślinny wybrać? Eksperci przekonują, że spośród dostępnych tłuszczów olej rzepakowy dostarcza nam szczególnie dużo witamin i innych cennych składników odżywczych. W ramach działań programu „Doceń olej rzepakowy” przekażemy informacje na temat oleju rzepakowego oraz dlaczego powinien stać się on elementem naszej codziennej diety.

Zespół ekspercki czuwający nad przekazami programu:

prof. dr hab. Danuta Rosołowska-Huszcz
Kierownik Katedry Dietetyki
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Od wielu lat prowadzi działalność naukową w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Specjalizuje się w badaniu wpływu składników pokarmowych, w tym tłuszczu, na regulacje hormonalne.

Magdalena Jarzynka
Dietetyk, specjalista ds. żywienia
poradnia Dietosfera

Praktykujący dietetyk, na co dzień doradzający osobom, jak zmodyfikować dietę, by wzmocnić jej wpływ na nasze zdrowie. Współwłaścicielka poradni dietetycznej.

 

organizator programu