Cukrzyca typu II

27
kwi

Olej rzepakowy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II

Cukrzyca to schorzenie dietozależne. Żeby zmniejszyć jej ryzyko, należy wprowadzić do codziennego jadłospisu odpowiednią ilość produktów bogatych w kwasy omega-3, które zwiększają wrażliwość mięśni na insulinę. Olej rzepakowy jako bogate źródło kwasu alfa-linolenowego, prekursora kwasów omega-3, a jednocześnie obfitujący w kwasy jednonienasycone, jest cennym składnikiem diety w zapobieganiu cukrzycy typu II i jej powikłaniom. Czytaj więcej >>

02
kwi

Tłuszcz w diecie cukrzyka

Naukowcy ostrzegają przed epidemią cukrzycy. Między rokiem 1994 a 2010 liczba chorych na cukrzycę w Polsce podwoi się z 775 000 do 1 519 000. Tłuszcz diety ma znaczący wpływ na powstawanie cukrzycy typu II. W zależności od składu może przyczynić się do jej rozwoju albo w znaczący sposób zmniejszyć to ryzyko. Czytaj więcej >>