27
kwi

Olej rzepakowy w profilaktyce nowotworów

Nie ma dziś wątpliwości, że dieta uboga w kwasy omega-6 i bogata w kwas omega-3 zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Olej rzepakowy zachowuje optymalne proporcje między tymi kwasami tłuszczowymi. To wyjątkowa broń w profilaktyce nowotworów.

Już dawno odkryto, że nadmiar spożywanego tłuszczu zwiększa ryzyko powstawania nowotworów takich jak rak piersi, prostaty, jelita grubego, trzustki, endometrium macicy i jajnika. Dziś wiemy, że znaczenie ma nie tylko jego ilość i rodzaj, ale przede wszystkim proporcje tłuszczów w organizmie.

Naukowcy ustalili, że stosunek poziomu kwasu linolowego (omega-6) do alfa-linolenowego (omega-3) w diecie nieprzekraczający 2/1 sprzyja walce z wieloma nowotworami. Taki stosunek kwasów cechuje olej rzepakowy i z tego powodu jest on szczególnie polecany w codziennej profilaktyce nowotworowej.

Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka należy zadbać o optymalny poziom kwasów omega-6 do omega-3 w naszym jadłospisie. Specjaliści potwierdzają, że używanie oleju rzepakowego w ulubionych potrawach to najprostszy sposób, żeby zwiększyć nasze szanse w profilaktyce nowotworów.

Dodaj komentarz