27
kwi

Olej rzepakowy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II

Cukrzyca to schorzenie dietozależne. Żeby zmniejszyć jej ryzyko, należy wprowadzić do codziennego jadłospisu odpowiednią ilość produktów bogatych w kwasy omega-3, które zwiększają wrażliwość mięśni na insulinę. Olej rzepakowy jako bogate źródło kwasu alfa-linolenowego, prekursora kwasów omega-3, a jednocześnie obfitujący w kwasy jednonienasycone, jest cennym składnikiem diety w zapobieganiu cukrzycy typu II i jej powikłaniom.

Wiemy, że na cukrzycę typu II (nieinsulinozależna) duży wpływ ma nasza dieta. Rodzaj tłuszczu w diecie ma wpływ na powstawanie oporności tkanek na insulinę, a zatem zachorowań na cukrzycę typu II. Jak jej przeciwdziałać?

Światowa Organizacja Zdrowia potwierdziła, że ryzyko zachorowania na cukrzycę można zmniejszyć dzięki diecie bogatej w kwasy omega-3. Cennym źródłem kwasu alfa-linolenowego, z którego powstają kwasy omega-3, jest olej rzepakowy. Zawiera go dziesięć razy więcej niż np. oliwa z oliwek.

Dietetycy przypominają, że zalecana dawka niezbędnego kwasu ALA, z którego powstają kwasy omega-3, znajduje się w mniej więcej dwóch łyżkach stołowych oleju rzepakowego. Wystarczy dodawać go do ulubionych potraw zamiast innych tłuszczów, żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.

Dodaj komentarz