27
kwi

Optymalny poziom kwasów na cholesterol

Zaburzony poziom cholesterolu jest jak rozregulowana bomba zegarowa w naszym organizmie. Nigdy nie wiadomo, kiedy wybuchnie. Jeśli nie rozbroimy jej zawczasu, musimy liczyć się z przykrymi konsekwencjami takimi jak miażdżyca, zawał serca czy wylew. Najnowsze wyniki badań potwierdzają, że spośród wszystkich tłuszczów roślinnych, skład oleju rzepakowego najlepiej pomaga utrzymać prawidłowy poziomu cholesterolu.

Olej rzepakowy ma optymalną proporcję kwasów omega-6 i omega-3 (2:1) oraz najniższy poziomu kwasów nasyconych spośród tłuszczów roślinnych. Dzięki temu pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, a więc zmniejszeniu ryzyka zawałów serca i wylewów.

Spośród wszystkich olejów roślinnych, olej rzepakowy zawiera najwięcej kwasów omega-3. Badania potwierdziły, że wysoka zawartość kwasu alfa-linolenowego (dziesięciokrotnie wyższy niż w oliwie) sprawia, że olej rzepakowy jest dobroczynny w prewencji chorób sercowo-naczyniowych.

Olej rzepakowy ma także niski poziom kwasów wielonienasyconych, dzięki czemu utlenia się wolniej. To dobra wiadomość dla osób chorych na miażdżycę. Ich dieta powinna być skomponowana wyjątkowo starannie i dlatego nie powinno w niej zabraknąć oleju rzepakowego, który ma optymalny skład w prewencji miażdżycy naczyń krwionośnych.
Badania dowiodły, że tylko dwie łyżki oleju rzepakowego dziennie zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i nadciśnienia tętniczego oraz zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej. Z tego powodu olej rzepakowy jest niezbędny w profilaktyce cholesterolowej.

Dodaj komentarz