02
kwi

Tłuszcz w diecie cukrzyka

Naukowcy ostrzegają przed epidemią cukrzycy. Między rokiem 1994 a 2010 liczba chorych na cukrzycę w Polsce podwoi się z 775 000 do 1 519 000. Tłuszcz diety ma znaczący wpływ na powstawanie cukrzycy typu II. W zależności od składu może przyczynić się do jej rozwoju albo w znaczący sposób zmniejszyć to ryzyko.

Badania potwierdzają, że spośród dostępnych tłuszczów olej rzepakowy jest szczególnie zalecany w prewencji cukrzycy typu II, jak i jej powikłań. Z tego względu jest on także polecany w diecie cukrzycowej.

Zasadą skutecznego leczenia cukrzycy jest regulacja wszystkich zaburzeń towarzyszących chorobie. Lekarze polecają osobom chorym na cukrzycę olej rzepakowy w zbilansowanej diecie, gdyż chroni przed groźnymi powikłaniami cukrzycy, takimi jak utrata wzroku, uszkodzenie nerek, choroby układu krążenia i serca.

W ostatnich badaniach na zwierzętach stwierdzono, że wrażliwość mięśni na insulinę jest znacznie wyższa, jeżeli w diecie znajdują się tłuszcze bogate w kwasy omega-3. Optymalny skład oleju rzepakowego, w tym wysoki poziom kwasu ALA, prekursora kwasów omega-3 oraz kwasów jednonienasyconych sprawia, że nie powinno go zabraknąć w żadnej diecie.

Dodaj komentarz