26
kwi

Tłuszcz w diecie przyszłej mamy

Ciąża to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety. Twój organizm wykonuje olbrzymią pracę, żeby zapewnić prawidłowe warunki dla rozwoju dziecka. W tym okresie dieta powinna być skomponowana bardzo starannie. Spośród wszystkich tłuszczów roślinnych, olej rzepakowy dostarcza szczególnie dużo cennych składników odżywczych i witamin, niezbędnych w jadłospisie kobiet ciężarnych i małych dzieci.

Nie ma dziś wątpliwości, że żywienie w ciąży ma wpływ na zdrowie dziecka. Niezwykle ważne jest dostarczenie mu odpowiedniego poziomu kwasów tłuszczowych omega-3, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu sprawności fizycznej i intelektualnej. Olej rzepakowy wyróżnia optymalny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, dlatego jest tak cenny w diecie kobiet w ciąży. Ostatnie badania dokonane na wcześniakach w Danii wykazały, że ciężar dzieci był tym większy, im wyższe stężenie kwasów omega-3.

Olej rzepakowy powinien znaleźć się w każdej kuchni kobiety w ciąży. Używanie go w codziennej diecie do przyrządzania ulubionych sałatek i sosów to najprostszy sposób na dostarczenie niezbędnych kwasów omega-3.

Dodaj komentarz