27
kwi

Zadbaj o siebie

Każda kobieta w ciąży wie, że jest w stanie wyjątkowym. Ciąża to przecież prawdziwa rewolucja w ciele, która przewraca świat do góry nogami. Twoje ciało gwałtownie zmienia się i dlatego Twoje zdrowie w tym czasie wymaga szczególnej troski. Lekarze przekonują, że olej rzepakowy to niezbędny składnik w diecie wspomagającej prawidłowy przebieg ciąży.

Olej rzepakowy jest bogatym źródłem kwasu ALA, który jest prekursorem kwasów tłuszczowych z grupy kwasów omega-3, w tym DHA. Naukowcy udowodnili, że wspomaga on prawidłowe funkcjonowanie oraz rozwój mózgu i jest szczególnie zalecany w okresie jego intensywnego rozwoju, który przypada na trzeci trymestr ciąży do 18 miesiąca po urodzeniu. Z tego powodu nie może zabraknąć oleju rzepakowego w codziennej diecie kobiet w ciąży oraz po urodzeniu.

Olej rzepakowy jest bezpieczny dla Ciebie i Twojego dziecka. Zasady żywienia niemowląt opracowane przez Centrum Zdrowia oraz Instytut Matki i Dziecka pozwalają wprowadzić olej rzepakowy do żywienia niemowląt już od szóstego miesiąca.

Dodaj komentarz