26
kwi

Złoty środek w profilaktyce cholesterolowej

Wbrew powszechnym przekonaniom, że należy całkowicie wyeliminować tłuszcze z diety w walce z cholesterolem, olej rzepakowy pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.

Głównym źródłem „złego” cholesterolu w naszej diecie są kwasy nasycone w tłuszczach zwierzęcych, które zawarte są w takich produktach jak masło, czerwone mięso, jaja, żółte sery i mleko. Prawdą jest, że zwiększają one ryzyko otyłości oraz chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawałów serca i wylewów, które są przyczyną aż połowy zgonów w Polsce. Czy oznacza to, że musimy wyeliminować wszystkie tłuszcze z naszej diety?

Zgodnie z zaleceniami dietetyków powinniśmy zmniejszyć spożycie tłuszczów zwierzęcych, ale nie musimy z nich całkiem rezygnować. Zgodnie z zaleceniami ekspertów, najważniejsze w profilaktyce cholesterolowej jest zachowanie właściwej proporcji między tłuszczami. Tłuszcz tłuszczowi nierówny. Tłuszcze, które zawierają kwasy nienasycone, obniżają stężenie „złego cholesterolu” i trójglicerydów we krwi. Takim tłuszczem jest olej rzepakowy.

Olej rzepakowy nie tylko obniża stężenie „złego cholesterolu”, ale podobnie jak ryby – zwiększa poziom „dobrego cholesterolu”. Nie ma dziś wątpliwości, że w naszej diecie powinniśmy znaleźć złoty środek, który przywróci równowagę w poziomie tłuszczów. Takim złotym środkiem jest olej rzepakowy, który pomaga w zachowaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i dlatego koniecznie powinien znaleźć się w codziennej diecie.

Dodaj komentarz